Det glykæmiske index – Hvad er dog det?

Det glykæmiske indeks

GI er et udtryk for hvor meget blodsukkeret stiger, efter man har spist en fødevare i forhold til en referenceværdi (hvidt brød = indeksværdi 100)

Det glykæmiske indeks afhænger af:
• indhold af stivelse og sukkerarter
• serveringstemperatur
• modenhed
• forarbejdning
• tilberedning
• opbevaring
• kostfibre

På tabellen nedenfor kan du se GI i en række fødevarer

glykose-index

Når du som løber skal vælge de rigtige kulhydrater, skal du se på det glykæmiske indeks og vælge de rigtige fødevarer i forhold til formålet med det måltid du indtager.

Følelsen af mæthed opstår hurtigere hos sportsfolk med et højt energibehov, især når man spiser et måltid med mange kulhydrater med lavt GI. Det kan være svært at få fyldt depoterne godt op. Dette kan du afhjælpe med mange hyppige måltider (6 – 8 pr. dag).

Træner du mere end en gang om dagen er det vigtigt med kulhydrater med højt GI umiddelbart efter træning. Her kan du med fordel bruge levnedsmidler som tørret frugt, juice, saftevand, sportsdrik mm.

Hvis du kun træner én gang træning om dagen eller hver anden dag, er der ingen overordnede anbefalinger, da depoterne når at blive fyldt inden næste træningspas

Mød Mette Riis, vores løbecoach

Mangler du svar omkring det Glykæmiske index

Husk at du altid har muligheden for at spørge vores frivillige kost og løbe-coach Mette Riis. Så skulle der opstå nogle spørgsmål ud fra ovenstående artikel/skriv, så tøv ikke med at kontakte os/Mette via kommentarfeltet under artiklen

Vi glæder os meget til at høre fra dig/jer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *