Proteiner – Kroppens opbygning

Facts om proteiner

Er essentielle for vores organisme og fungerer som byggematerialer overalt i vores krop. Cirka 10 – 15 % bidrager til energiregnskabet, hvoraf kun ca. 4 – 10 % indgår i energiregnskabet i forbindelse med træning / konkurrence. Omkring 97 % af den mængde protein vi indtager fordøjes og absorberes. Det svarer til 50 – 100 g protein hver dag
En voksen krop på 70 kg indeholder ca. 12 kg protein:
– 43 % findes i muskler
– 15 % i huden
– 16 % i blodet
– resten i lever, hjerne og nyrer
Proteinet er vigtig for os, da der især er behov for det i forbindelse med genopbygning i restitutionsfasen efter hård træning. Derfor er det vigtigt, at der er tilstrækkelig tilførsel af næringsstoffet og væske.
En aktiv langdistanceløber bør indtage 1,2 – 1,5 g protein pr. kg kropsvægt pr. dag.
For en person på 70 kg svarer det til et behov på 84 – 98 g protein pr. dag. For at få ca. 90 g protein skal du spise:
– 200 g magert oksekød
– 1 æg
– 2 ½ dl mælk
– 100 g blandede ærter & majs
– 3 skiver rugbrød
Der er forskel på kvaliteten af proteiner. Der er mest protein af god kvalitet i kød, fisk og mejeriprodukter. For at få meget protein fra disse kilder, skal du helst vælge magre produkter.
Proteinindholdet i vegetabilske levnedsmidler ligger lavt og er af mindre god kvalitet. Dog har nødder har et højt proteinindhold, men desværre også et højt fedtindhold.
Det er en god ide altid at blande forskellige proteinkilder i samme måltid for at få en øget effekt, at forholdet mellem de forskellige aminosyrer, der danner proteinerne vi har brug for.

Proteinindholdet i en række fødevarer

proteinindholdKilde: LST 1995, Jenkins et al. 1981, 1984, Se også www.sundfo.dk for meget mere information

Facts om proteintilskud:

Der er normalt ingen grund til at tage proteintilskud. Dette skyldes at det samlede energibehov og den derved store mængde mad der skal indtages opfyldes i behovet for protein. Derfor er det vigtigt at huske den varierede kost.
Er du vegetarer kan du have svært ved at få tilstrækkelig af de essentielle aminosyrer. Ligeledes kan du har et problem hvis du får for lidt energi og for lidt protein kan medføre forringet proteinsyntese, øget proteinnedbrydning og dermed mindre proteinmængde i kroppen hvilket også medfører nedsat styrk/udholdenhed og evt. nedsat immunforsvar.
Vigtigst er det stadig at få tilstrækkelig kulhydrat og energi ellers sker der en hurtigere tømning af muskel og leverglykogen som vil føre til større proteinnedbrydning under arbejdet end ved en tilstrækkelig kulhydratindtag.

Mød Mette Riis, vores løbecoach

Mangler du svar omkring kroppen & proteiner

Husk at du altid har muligheden for at spørge vores frivillige kost og løbe-coach Mette Riis. Så skulle der opstå nogle spørgsmål ud fra ovenstående artikel/skriv, så tøv ikke med at kontakte os/Mette via kommentarfeltet under artiklen

Vi glæder os meget til at høre fra dig/jer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *